On som?
Mirador, 2 Valls CP 43800,
carles@cubos.cat
Tel: +34 695 937 996

Sèrie de fotografies realitzades l’any 2001 al camp de concentració i d’exterminació d’Auschwitz-Birkenau (Polònia). En la visita al camp, es hi pot sentir el dolor, la desesperació, la impunitat i l’horror i que en ell s’hi va viure. Encara que passin els anys, la memòria de l’horror allà hi perdura.

Font Viquipèdia:
Com molts altres camps d’extermini, s’instal·laren cambres de gas per produir la mort. L’any 1942 la “selecció” de jueus s’havia convertit en quelcom habitual a Auschwitz. Quan arribava un tren carregat de presoners es procedia a separar els homes i les dones joves, considerats aptes per al treball, dels nens, vells, un bon nombre de dones i malats que eren, directament, assassinats. A aquests darrers se’ls deia que anaven a rebre una dutxa i a ésser desinfectats. En realitat, se’ls conduïa directament a les cambres de gas, camuflades com a dutxes.

Com el sistema permetia l’eliminació massiva de vides humanes va plantejar el problema dels cadàvers. Inicialment eren sepultats en fosses comunes, però el procediment era lent i insuficient. L’estiu de 1942, els cossos, inflats per la seva putrefacció, removien la terra i amenaçaven els pous d’aigua dels voltants. El mes d’octubre foren desenterrats per a procedir a la seva incineració en foses. Finalment, la instal·lació progressiva de forns crematoris resolgué aquesta qüestió.
Les cambres de gas anirien rebent una sèrie de millores tècniques que garantien una major eficàcia i funcionament, com per exemple els sistemes d’aire de les cambres de gas del crematori. El mes de juny de 1943, Auschwitz tenia una capacitat d’incineració de gairebé 4.800 cadàvers diaris.

Art

AUSCHWITZ-BIRKENAU | EL CAMP DE LA VERGONYA |

© 2020, LA CASETA DEL CUBOS // CARLES CUBOS SERRA
TOTS ELS DRETS RESERVATS